High Flyers Terriers
Image default
Beauty en verzorging

Acne, wat is het en wat doe je eraan?

Die ene puist tussen je wenkbrauwen komt nogal ongelegen op de dag van je sollicitatie of die ene leuke date. Het is echter heel menselijk, iedereen heeft wel eens last van puistjes, of acne, zoals we dat met een fancy woord noemen. Acne komt veel voor in de puberteit door hormonale veranderingen, maar kan ook net zo goed voorkomen bij volwassenen. Volkomen normaal dus, maar wel vervelend als het uit de hand loopt. Acne is niet gevaarlijk, maar slaat wel een deuk in je zelfvertrouwen. In de meeste gevallen is het prima thuis te behandelen, maar als je het gevoel hebt dat je al alles geprobeerd hebt kan Mourits huidtherapie of een dermatoloog uitkomst bieden. In dit artikel vertellen we je alles over acne en de eventuele behandeling ervan.

Voorkomen is beter dan genezen

Eerst en vooral, is het belangrijk om je gezicht en andere delen van je huid regelmatig schoon te houden. Gebruik een milde reiniger om vuil en vet weg te wassen, maar pas op dat je niet te hard schrobt, want dat kan je huid irriteren. Kies voor huidverzorgingsproducten die “niet-comedogeen” of “niet-acnegeen” op het etiket hebben staan. Deze producten verstoppen je poriën niet en helpen om acne te voorkomen. Probeer je gezicht niet aan te raken met je handen, omdat dit bacteriën kan verspreiden en de poriën kan verstoppen. En neem zeker op dagen dat je flink gezweet hebt altijd een douche in de avond.

Acne zelf thuis behandelen

Toch wat pukkeltjes gespot? Acne is gelukkig simpel te behandelen. Voor lichte acne kun je gewoon crèmes of gels met benzoylperoxide of salicylzuur halen bij de drogist om de hoek. Deze ingrediënten helpen om puistjes uit te drogen en je huid helder te houden. Knijp je puistjes nooit uit. Daarmee creëer je wondjes waarin zich weer talg kan ophopen waardoor de acne verergert.

Acne laten behandelen

Als je acne ernstiger is, is het slim om een bezoekje te brengen aan een dermatoloog. Hij of zij kan je advies geven over de beste behandelingsopties voor jouw specifieke situatie. Ze kunnen voorgeschreven medicijnen aanbevelen, zoals antibiotica of retinoïden, om je huid te helpen genezen. Bij een huidkliniek kun je een dieptereiniging van de huid of peeling laten doen om eventuele acne in de toekomst te voorkomen. Onthoud dat geduld een schone zaak is als het om acne gaat. Het kan even duren voordat je verbetering ziet na het starten van een behandeling. Maar geef de moed niet op! Met de juiste aanpak kun je die vervelende puistjes en mee-eters onder controle krijgen!