High Flyers Terriers
Recreation / Pets

Het Nederlandse schoolsysteem

Je gehele basisschooltijd ben je gewend met leeftijdgenoten van allerlei niveaus te zitten. Maar in groep 8 krijg je dan toch te horen dat iedereen na dit jaar van elkaar gescheiden wordt en opgedeeld in groepen met leerlingen die allemaal jouw niveau hebben. Dit op basis van jouw resultaten op school en natuurlijk de beruchte citotoets. Maar welke niveaus zijn er nou allemaal en wat kan je er mee doen later?

Ten eerste is er het VMBO. Dit is het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs. Dit is echter weer opgedeeld in 4 stromingen. Ten eerste praktijkonderwijs. Bij praktijkonderwijs leer je hoe je praktijkgericht kan werken. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je automonteur of magazijnmedewerker kunt worden. Daarnaast bestaat basis. Daar leer je straatmaker, glaszetter, meubelmaker of verhuizer worden. Na kader kan je werken bij defensie of verkoopmedewerker worden, maar bijvoorbeeld ook Elektricien worden. Dan leer je dus een meterkast vervangen. Ten slotte hoort de Theoretische Leerweg, ook wel tl genoemd,bij VMBO. Hier word je opgeleid voor banen als leerlingbegeleider en politieagent.

Boven VMBO zit HAVO. HAVO is de afkorting voor Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Hier leer je in 5 jaar voor studies als Verpleegkunde of de Pabo, de opleiding voor basisschoolleraar. Hierna gaan de studenten meestal door naar het hbo. Hier doen ze hun bachelor in 4 jaar, waarna ze een universitaire master kunnen doen.

Ten slotte is er nog het VWO. Dit valt weer op te delen in het atheneum en het gymnasium. Qua niveau zit hier geen verschil in, maar wel qua vakken. Op het gymnasium leer je Grieks en Latijn, terwijl je op het atheneum dit niet leert. Sommige scholen geven daarom op het atheneum een andere vreemde taal, zoals bijvoorbeeld Spaans of Russisch. Na het VWO kan je elk opleidingsniveau doen wat je wilt, maar de meeste mensen stromen door naar de universiteit.

https://www.groenewegendelft.nl/