High Flyers Terriers
Image default
Dienstverlening

Stroom uitgevallen meterkast, wat nu

Stroomstoringen zijn erg vervelend en kunnen gebeuren op de meest onhandige momenten. Het is daarom handig om te weten hoe zo een stroomstoring kan worden opgelost. Het kan ook voorkomen dat de oorzaak van de storing buiten de woning ligt. Dan ligt het bijvoorbeeld aan de energieleverancier. Vaker ligt de oorzaak wel in de woning. 

De meest voorkomende oorzaken van een stroomstoring

Een stroomstoring kan ontstaan door verschillende redenen. De meest voorkomende hiervan zijn de aardlekschakelaar, kortsluiting en weerstanden in de meterkast. 

Aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar slaat eruit als er sprake is van kortsluiting en de weerstand te hoog wordt. De hele woning zit dan zonder stroom. De aardlekschakelaar is een belangrijk apparaat en daarom is het belangrijk dat er direct wordt uitgezocht welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt. Als de aardlekschakelaar wordt aangezet zonder dat er eerst is gekeken naar de oorzaak, kan dit apparaat problemen blijven veroorzaken en uiteindelijk zelfs voor brand zorgen. 

Kortsluiting

Er komen één of meerdere elektrische draden in aanraking met elkaar als er sprake is van kortsluiting. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door een kapot apparaat of een beschadigde kabel. Hierdoor wordt de stroomsterkte te groot en de draden te warm. Kortsluiting kan hieruit ontstaan. Is dit het geval? Als eerst moet er dan worden bepaald welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt. Dit kan worden gedaan door alle stekkers die aangesloten zijn op de betreffende groep uit het stopcontact te halen. Hierna moet de stroom weer worden aangezet en de stekkers dienen één voor één weer worden ingeplugd. De boosdoener is gevonden als de stroom uitvalt bij het inpluggen van een bepaald apparaat. 

Weerstanden in de meterkast

In de groepenkast wordt er met zekeringen gewerkt. Als de hoeveelheid stroom te hoog wordt, slaan de stoppen door. Het nadeel hiervan is dat de stoppen er soms zonder reden uitslaan. Dit is dus het eerste dat moet worden gecheckt bij een stroomstoring. Bij de ouderwetse stoppenkasten moet de stop worden vervangen. Bij de moderne groepenkasten moet de zekering worden omgezet. 

Wat moet er gedaan worden bij een stroomstoring?

  1. In de meterkast de zekeringen of stoppen controleren.

  2. Als het probleem binnenshuis is, bel dan een installateur of los het zelf op.

  3. Als er geen probleem is met de zekeringen of de stoppen, check dan of er nog anderen in de straat zijn die ook last hebben van een stroomstoring.

  4. Als er een stroomstoring is, meld deze dan bij het nationaal storingsnummer. 

  5. Als de storing langer dan vier uur duurt, zult u een vergoeding krijgen Hier stuurt de netbeheerder automatisch een bericht over.

  6. Het wordt er aangeraden om de koelkast en de vriezer niet vaak open te doen om de producten die erin zitten zo lang mogelijk goed te houden.

  7. Vaak is een stroomstoring binnen een paar uur opgelost, wacht totdat het is opgelost.