High Flyers Terriers
Image default
Marketing

Wat is een Funnel (Sales) en waarom is het zo belangrijk?

Als je ondernemer bent, is de kans groot dat je wel eens van de term ‘Funnel’ hebt gehoord. Maar wat is het nu precies en waarom zou je hierin moeten investeren? In deze blogpost gaat het over de betekenis van een Funnel (Sales), de drie pijlers die deze marketingstrategie vormen en waarom wij denken dat het een slimme investering is. Lees snel verder om meer te weten te komen over deze veelgenoemde marketingterm.

Laten we beginnen met de betekenis van Funnel (Sales). Een funnel is een marketingstrategie om mensen door het verkoopproces heen te begeleiden. Het wordt ook wel een ‘verkoop trechter’ genoemd, omdat de klant als het ware door een trechter heen gaat en uiteindelijk bij de aankoop uitkomt. Een Funnel bestaat uit verschillende fases, elk met hun eigen doel om de klant verder te begeleiden richting de aankoop.

De drie pijlers van een Funnel (Sales) zijn

Awareness (bewustwording), Consideration (overweging) en Conversion (omzetting). In de Awareness-fase probeer je potentiële klanten bewust te maken van jouw product of dienst. Dit kan bijvoorbeeld door contentmarketing of social media. In de Consideration-fase geef je de potentiële klant meer informatie, zodat deze overweegt om het product of dienst te kopen. Hierbij kun je denken aan een gratis e-book of een demo. En in de Conversion-fase komt de klant over de streep om over te gaan tot aankoop.

Waarom zou je nu in een Funnel (Sales) moeten investeren?

Ten eerste helpt het je bij het begeleiden van klanten naar een aankoop. Een Funnel zorgt ervoor dat je klanten niet kwijtraakt tijdens het verkoopproces en dat ze eerder geneigd zijn om tot aankoop over te gaan. Daarnaast is het een efficiënte manier van marketing, omdat je gericht kunt targeten op de doelgroep. Ook kun je hierdoor beter meten wat wel en niet werkt in je marketingstrategie en zo eventuele knelpunten in je verkoopproces aanpakken.

In het kort

Een Funnel (Sales) is een marketingstrategie om potentiële klanten door het verkoopproces te begeleiden. Het bestaat uit drie pijlers; Awareness, Consideration en Conversion. Investeren in een Funnel kan je helpen bij het begeleiden van klanten naar een aankoop en is een efficiënte manier van gerichte marketing.

Veelgestelde vragen over Funnel (Sales):

1. Moet ik een Funnel hebben om succesvol te zijn als ondernemer?

Investeren in een Funnel kan zeker bijdragen aan succes, maar het is geen garantie. Het is belangrijk om te kijken of het past bij jouw bedrijf en doelgroep.

2. Hoe meet ik of mijn Funnel succesvol is?

Je kunt dit meten aan de hand van verschillende metrics, zoals conversiepercentage en kosten per acquisitie.

3. Moet ik een Marketing Automation-tool hebben om een Funnel in te zetten?

Het kan zeker helpen, maar het is niet per se noodzakelijk. Er zijn ook andere manieren om een Funnel in te zetten, zoals het handmatig versturen van e-mails.

Conclusie:

Een Funnel (Sales) kan bijdragen aan het succes van een onderneming door potentiële klanten door het verkoopproces te begeleiden. Het bestaat uit drie pijlers en is een efficiënte manier van marketing. Of het past bij jouw bedrijf en doelgroep, dat is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Maar mocht je ermee aan de slag willen gaan, dan weet je nu wat het inhoudt en wat de voordelen zijn.