High Flyers Terriers
Image default
Dienstverlening

Apparaten die de meeste stroom in huis verbruiken

De gemiddelde Nederlander heeft veel elektrische apparaten in huis en het grote deel van deze apparaten staat dagelijks aan en wordt veel gebruikt. Veel apparaten in huis worden niet gebruikt maar verbruiken toch stroom. Energie besparen is dan een goede manier om minder stroom te verbruiken en ook gaat bezuinigen op de rekening.

Elektrische kookplaat

Wanneer je elektrisch kookt is het ook goed om te weten dat een elektrische kookplaat één van de grootste energie eter is. Dit is bij zowel een keramische kookplaat het geval als bij een inductiekookplaat. Bij het koken op inductie wordt er zelfs meer energie gebruikt, koken op inductie gaat een stuk sneller dus is er ook meer energie nodig. Er wordt dagelijks toch wel gekookt en daarom zal dit apparaat hoog op het lijstje staan van grote energieverbruikers. 

Verlichting

Verlichting kan ook veel energie verbruiken. Er worden te vaak lampen aangelaten in huis terwijl niemand in die desbetreffende kamer aanwezig is. Gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen verbruiken de meeste energie. Daarom is het zeker aan te raden om over te stappen op led lampen. Led lampen zijn namelijk bijna 85% zuiniger dan alle andere lampen. Maar om vooral te besparen op verlichting is het handig om alles uit te zetten wanneer het niet nodig is. 

Oude apparaten

Oude elektrische apparaten verbruiken meer dan je zou denken, zelfs met een energielabel ‘’A’’. Het is namelijk zo dat apparaten wat vroeger gelabeld werden als ‘’A’’ dit allang niet meer zo zijn. Techniek is beter geworden dus wat vroeger ‘’A’’ was is nu ‘’C’’. Nieuwe apparaten zoals wasmachines die ‘’A’’ gelabeld zijn hebben nu vaak ook een eco stand. Een nieuwe wasmachine kan een grote investering zijn, maar om alle bovenstaande tips te gebruiken kan je dit over een langere periode alweer terug verdienen.