High Flyers Terriers
Image default
Mobiliteit

Populariteit van fietsen in 2020

 

In het jaar 2020 is de verkoop voor fietsen zoals de mountainbikes en racefietsen toegenomen. Ook de elektrische fietsen, waaronder ook de elektrische mountainbikes en elektrische racefietsen werden vaak gekocht in het jaar 2020. Dit komt doordat de fietsen in dat jaar juist werden verkocht voor recreatieve fietsdoelen, in plaats voor woon werkverkeer. Doordat er veel meer fietsen werden gekocht voor recreatieve doelen zijn er ruim een half miljoen elektrische fietsen verkocht. Bovendien bleek er uit onderzoek van GfK in opdracht van de BOVAG en de RAI Vereniging dat er ruim 58000 nieuwe mountainbikes en 49000 nieuwe racefietsen zijn aangeschaft. Ook werden er 116000 elektrische fietsen, 23000 racefietsen en 30000 mountainbikes tweedehands door een nieuwe eigenaar gekocht. 

Veel meer recreatieve kilometers gemaakt in het jaar 2020

Al het thuiswerken in het jaar 2020 heeft ernaar geleid dat de auto’s steeds meer voor de deur stonden, steeds meer mensen stappen veel vaker op fiets. Maar toch is het totale fietsgebruik in 2020 met 13 procent afgenomen. Dit komt doordat er veel minder kilometers afgelegd werden voor het woon-werkverkeer. In het jaar 2020 werd er voornamelijk online gewerkt en lesgegeven. Dit zorgde voor een aanzienlijke afname van het fietsgebruik, maar toch werden er veel fietsen verkocht in het nieuwe jaar. De fietsen die verkocht werden zijn voornamelijk recreatieve fietsen en zijn dus ook waarschijnlijk aangeschaft voor recreatieve doeleinden voor tijdens de pandemie. De hoeveelheid recreatieve fietskilometers groeide naar 254 kilometer per persoon volgens de CBS-cijfers door BOVAG. Er zijn daarom veel elektrische fietsen, elektrische mountainbikes en elektrische racefietsen aangeschaft om veel recreatieve fietskilometers mee te maken. 

Minder kilometers voor woon-werk verkeer

In het jaar 2019 werd er per persoon gemiddeld 1112 kilometer per persoon afgelegd, 230 kilometer hiervan is naar en vanaf het werk. In het jaar 2020 nam dit af tot 172 kilometer af. Naar scholen en opvang daalde dit veel sterker, het daalde namelijk bijna tot 40 procent. Normaal wordt de fiets ook gebruikt om te gaan naar uitgaansgelegenheden, sportaccommodaties en andere verenigingen, maar door de lockdown werd dat in 2020 niet herleefd.