High Flyers Terriers
Image default
Woning en Tuin

Staan de zonneprijzen op het punt te stijgen?

Na de wereldwijde pandemie zijn de kosten van bouwmateriaalprijzen op recordhoogtes gestegen, wat een aanzienlijke impact heeft op de kosten voor nieuwbouw. Maar wat betekent dit voor de zonne-industrie en zal dit in de toekomst leiden tot hogere kosten voor zonne-installaties?

Rimpeffect toeleveringsketen

Terwijl de wereldeconomie herstelt van de coronaviruspandemie, zijn de wereldwijde toeleveringsketens verstoord, wat een aanzienlijke impact heeft op de kosten van veel constructies materialen, zoals hout. Dit kan een negatief effect hebben op de toekomstige productie- en distributiekosten van zonnepanelen. Al in 2021 zorgde het rimpeleffect van de verstoring van de toeleveringsketen voor een lichte toename van zonnepanelen.

Groeiende vraag

Alleen al in het eerste kwartaal van 2021 namen de zonne-installaties met 46 procent jaar in jaar uit, aangezien veel eigenaren van onroerend goed in de Nederland proberen de druk van stijgende stroomkosten te verlichten, die worden aangewakkerd door wereldwijde problemen met de toeleveringsketen voor fossiele brandstoffen en zorgen over de betrouwbaarheid van het energienet. Als gevolg hiervan ligt Nederland momenteel op schema om 24,4 Gigawatt (GW) te installeren, een stijging van 24 procent ten opzichte van de toch al sterke cijfers van het voorgaande jaar. Deze toename van de vraag in combinatie met de mogelijke afname van de capaciteit van leveranciers als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten zal in de toekomst waarschijnlijk enige druk uitoefenen op de prijsstelling van de industrie. Toch zitten er ook nadelen aan zonnepanelen zoals vogels die schade aanbrengen, maar hoe kun je kraaien verjagen om dit te voorkomen.

Stijgende rentetarieven

Hoe u betaalt voor uw fotovoltaïsche (PV)-systeem kan ook grote invloed hebben op de totale kosten van het project. Met rentetarieven op recordlaagte, profiteren veel eigenaren van onroerend goed van deze tarieven om hun zonne-installatie te financieren. Helaas voorspelde het bijgewerkte overzicht van economische projecties van de Federal Reserve Bank twee renteverhogingen tussen nu en eind 2023.

 

https://zonnepanelenvogelvrij.be/