High Flyers Terriers
Image default
Bedrijven

Wat is auto chiptuning?

Ben je op zoek naar een nieuwe auto met wat extra vermogen of een auto die net iets zuiniger rijdt? Hij staat al op je oprit! Inderdaad je kan je auto laten modificeren door hem te laten ‘chiptunen’ of ‘chippen’. In deze blog wordt chiptuning nader beschreven.

Wat is auto chiptuning?

Auto chiptuning is niets meer dan je auto aansluiten op een hele boel strekkers en computer om hem zuiniger, krachtiger, soepeler en bovendien ook sneller te laten rijden. Bij chiptuning wordt de motor vaak aangesloten aan een zogeheten ECU. Ook wel een Electronic Control Unit genoemd. Een ECU zorg ervoor dat de motor brandstof krijg, wanneer gassen worden uitgestoten en wanneer en bijvoorbeeld ontstekingen plaatvinden. Een ECU begrenst vaak de motor ver onder zijn werkelijke capaciteiten. Dit wordt in de fabriek gedaan om de motor zelfs in de slechtere omstandigheden goed te laten lopen zonder dat er enige complicaties voordoen. Alleen waarom dit vaak heel ver onder de grens ligt weet niemand.

Welke auto’s kunnen gechiptuned worden?

In principe kan elke auto gechiptuned worden. De meeste vermogen- en koppelwinst valt te behalen bij turbo benzine- of dieselmotoren. Deze auto’s krijgen vaak rond de 30% meer koppel als voorheen. Hoeveel pk krijgt je mijn auto extra? Dat hangt sterk af van het type en van het merk van de motor. Sommige auto’s verkrijgen slechts 15pk meer. Andere auto’s behalen een vermogenswinst van soms wel 80pk! Kortom genoeg redenen om je auto te laten chippen.

Is chippen slecht voor mijn auto?

Vaak wordt er als nadeel genoemd dat chippen ervoor zorgt dat je vaker je brandstofsensoren en bougies moet vervangen. Het brandstof verbruik is alleen minder als je rijstijl niet aanzienlijk veranderd. Ga dus niet als een gek met 100 km/uur door elke bocht. Probeer evengoed zo economisch te rijden want het verschil wel degelijk merkbaar. Een ander nadeel is dat de auto vaak geen garantie heeft bij de dealer meer heeft na het chiptunen.

https://cts-chiptuning.com/