High Flyers Terriers
Recreation / Pets

Veilig paardrijden voor kinderen & volwassenen doe je met een bodyprotector!

Bodyprotector kopen? Ga veilig te paard met deze informatie.

 

 

 

Wanneer je gaat paardrijden heb je kleding voor de ruiter nodig. Hierbij is het verstandig om een bodyprotector aan te trekken. Een bodyprotector voor de ruiter zit om de romp van de ruiter heen. De bodyprotector heeft meerdere functies. De belangrijkste functie van een bodyprotector is natuurlijk het beschermen van de ruiter. Wanneer de ruiter een val maakt, breekt de bodyprotector de val van de ruiter. Een bodyprotector is gemaakt van hard schuim, welke naar het lichaam van de ruiter vormt. Doordat het hard schuim is, breekt het de val van een ruiter en heeft de ruiter dus ook minder risico’s op letsel en breuken. Een bodyprotector beschermt de wervelkolom van de ruiter, de ribben en alle onderliggende organen bij een val. Een val van een paard kan de ruiter ernstig verwonden wanneer het ergens tegen aanvalt, zoals tegen een hindernis of een bakrand. Een bodyprotector helpt de ruiter zijn of haar lichaam te beschermen.

 

Wanneer draag je een bodyprotector bij het paardrijden?

Bodyprotectors kun je altijd dragen tijdens het paardrijden, maar vooral bij het springen en eventing worden bodyprotectors gedragen. In de eventing of SGW (samengestelde wedstrijd) is een bodyprotector zelfs verplicht. Dit komt voort uit dat er in een cross vaste hindernissen staan. Wanneer je dan een val van je paard maakt is kans op letsel vele maten groter dan wanneer je een dressuurproef rijdt. Bodyprotectors worden ook veel gedragen tijdens het springen. Ook in de dressuur zie je bodyprotectors. De bodyprotectors worden over of onder een jas gedragen en zijn altijd toegestaan op wedstrijden. Voor kinderen is het bijna noodzakelijk om een bodyprotector te dragen. Hier vindt je bodyprotectors voor kinderen.

 

Soorten bodyprotectors

Er zijn verschillende soorten bodyprotectors. Onder de bodyprotectors verstaan we:

  • Goedkope bodyprotectors. Deze bodyprotectors bestaan meestal uit 2 stukken had schuim. Aan de voorzijde en achterzijde, welke je met elkaar kunt bevestigen met klitteband. Goedkope bodyprotectors bieden alleen bescherming aan de wervelkolom. Kies daarom een duurdere bodyprotector die alle organen en botten beschermt. Wel hebben alle bodyprotectors een markering.
  • Gevormde bodyprotectors. Deze bodyprotectors bestaan uit 1 stuk, verdeelt in kleine stukken die heel mooi om je lichaam vallen. De ruiter heeft bijna niet door dat het een bodyprotector draagt. Een goed voorbeeld van een gevormde bodyprotector zijn die van SIR LANCELOT. Dit zijn kwalitatief goede bodyprotectors die ook nog betaalbaar zijn.
  • Bodyprotectors met schoudervulling. Deze bodyprotectors bieden je meer zekerheid wanneer je een val maakt. Door de schoudervulling heb je minder snel kans op een breuk van je sleutelbeen.
  • Bodyprotectors met airbags. Deze bodyprotectors worden meestal gedragen door proffesionele eventing ruiters. Deze bodyprotectors zijn gemaakt van zacht materiaal en zitten aansluitend op het lichaam van de ruiter. Aan bodyprotectors met airbags zit een koort die je bevestigd aan het zadel. Wanneer je dan een val maakt wordt het koort losgetrokken van het zadel en blaast de bodyprotector zichzelf op, hierdoor is kans op letsel erg klein. Wanneer dit gebeurt moet je wel de airbag vervangen, als je dan nog een val maakt werkt de airbag op dezelfde manier.

 

Wat betekent CE, (N)EN of BETA eigenlijk?

De CE-markering geeft aan dat de gebruikte materialen voldoen aan de minimale veiligheidseisen die de wet aan een bodyprotector stelt. Denk bij een airbagvest aan het gaspatroon en de druk die het vest kan hebben. Bij een bodyprotector kun je bijvoorbeeld denken aan de harde materialen in het vest en of die de ruiter niet kunnen verwonden. Een CE-markering is geen garantie dat een bodyprotector ook effectieve bescherming biedt bij een val. Een EN of NEN norm geeft aan dat de bodyprotector voldoet aan eisen die in een EN(Europese)of NEN (Nederlandse) commissie zijn opgesteld. Dit kunnen eisen aan het materiaal zijn, maar bijvoorbeeld ook eisen die de veiligheid waarborgen bij een val van het paard. Om een BETA-normering te krijgen, wordt een bodyprotector aangeboden aan een onafhankelijke commissie die bodyprotectors keurt en indeelt op basis van veiligheidsnormen. Zo wordt duidelijk voor welke tak van paardensport bepaalde bodyprotectors de meeste bescherming bieden.

 

Merken bodyprotectors

De merken van Sir Lancelot, Horka en HKM bodyprotectors staan hoog in het vaandal bij ruiters. Dit komt voort uit de betaalbaarheid, de veiligheids markeringen en de pasvorm. Ook laten deze bodyprotectors warmte door zodat je niet oververhit raakt tijden het rijden. Wanneer je opzoek bent naar een goedkope, veilige en comfortabele bodyprotector kun je een kijkje nemen bij deze ruitersport outlet en veiling.

 

Wanneer je dus veilig wilt gaan paardrijden is het verstandig om een bodyprotector aan te schaffen en te dragen.

 

Hier een video over de werking van een bodyprotector met airbags.

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding/bodyprotectors.html