High Flyers Terriers
Recreation / Pets

Dierentandheelkunde

Misschien wist u het nog niet, maar er is ook tandheelkunde voor het dier nodig tegenwoordig! Niet alleen mensen hebben tandartsen nodig, maar dieren eigenlijk ook. Tandheelkundig Dierenarts Paul Theuns studeerde in 1987 af, en is sinds 1999 als intensief bezig met tandheelkunde voor dieren. Er zijn een aantal behandelingen mogelijk die uw dier eventueel ook nodig heeft. U kunt zelf met uw huisdier langskomen bij de praktijk als dat mogelijk is, maar Paul komt graag bij u op bezoek wanneer het gaat om grotere dieren zoals paarden of schapen. 

Behandelingen dierentandheelkunde

Er zijn dus een aantal behandelingen mogelijk bij dierentandheelkunde, maar wat moet u doen voordat u bij Paul langsgaat? Het is voor iedere behandeling in ieder geval aanbevolen dat het dier nuchter gehouden wordt. Op die manier zijn de behandelingen minder ingrijpend en komen er allerlei fysiologische factoren niet meer aan bod wanneer de arts bezig is, en dit zorgt ervoor dat alles wat makkelijker gaat. Voor u betekent het 12 uur van tevoren niet meer eten te geven aan uw huisdier, maar wel drinken. Als u een kat heeft die graag buiten is, raden we u aan om hem of haar binnen te houden, anders zou de kat kunnen jagen op eten omdat hij of zij honger heeft. 

Proces van de behandeling

Als eerste komt u altijd op consult zodat er gekeken kan worden naar wat er precies aan de hand is met uw huisdier. Hoewel we het niet graag doen, si een lichte narcose vaak noodzakelijk om de mondholte van het dier goed te kunnen bekijken. Het dier krijgt dan een verdoving die maar kort werkt, en ook opgeheven kan worden op een eerder moment. Zo heeft het dier weinig last van het bekijken van de mondholte, en kan de arts een goed beeld vormen van de problemen. Voor iedere narcose wordt wel geadviseerd om een bloedonderzoek uitgevoerd te hebben van minstens 3 maanden geleden, zodat we zeker weten dat het dier in goede gezondheid is. Daarna wordt de gehele mondholte goed geïnspecteerd, en iedere afwijking in de gebitskaart gezet zodat we later meteen kunnen zien wat er aan de hand is.