High Flyers Terriers
Image default
Eten en drinken

Recept voor heerlijke boerenkool stamppot

Hoe maak je de lekkerste boerenkool stamppot? Welke verhouding gebruik je voor deze lekkere maaltijd? En welke aardappelen gebruik je hiervoor? Al deze vragen en meer beantwoord ik voor je in de komende tekst. Heb je nog meer vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Wil je lekkere boerenkool maken, gebruik je het best 1 op 2. Dus, heb je 1 kilo aardappelen? Gebruik dan 500 gram boerenkool. Als je diepvries boerenkool hebt, is dit iets minder: 350-400 gram per 1 kilo. Dit komt doordat diepvries boerenkool al geslonken is. Dit is een beetje net als spinazie: tijdens het koken verdampt het vocht bij een verse groente. Daarom ligt de verhouding tussen diepvries en vers anders. Iets om op te letten dus!

Maar, smaken verschillen. Wil je meer boerenkool proeven? Doe je er wat meer bij, of juist wat meer aardappelen, wat jij lekker vindt. Maak het gerecht af met een rookworst, leuk nieuwtje: deze zijn nu ook verkrijgbaar bij de HEMA als veggie-versie: de ookworst. Kan iedereen meegenieten. Getest en goedgekeurd door al vele Nederlanders. Ingrediënten: plantaardige oliën, erwtenvezel en vrije-uitloopei- en erwteneiwit. Klaar te maken in de binnenverpakking (vacuüm) in heet water of in de magnetron. Als je de worst uit de verpakking haalt, laat hem dan even (30 sec. is genoeg) rusten.

De aardappelen en de juiste soort die je kan gebruiken, heet ‘kruimig’. Dit wil zeggen dat ze super snel uit elkaar vallen, sneller dan bijvoorbeeld ‘vastkokend’. Als je gaat pureren, is dit natuurlijk fijner om te bereiden. Een goede soort is een Bintje, dit heeft een bloemige smaak en een gele kleur. Het is een soort die in 1905 is gekweekt door een Fries. Zijn naam was Kornelis De Vries en hij vond het leuk om verschillende soorten te perfectioneren, maar ook nieuwe smaken uit te vinden. Momenteel wordt het Bintje verkocht aan veel andere landen en is zeer populair in Nederland.

Ingrediënten:

–       1 kg aardappelen

–       500 gram verse of 350 gram diepvries boerenkool

–       1 rookworst

–       boter

–       zout, peper en eventueel wat nootmuskaat

Bereiding:

  1. Leg de andijvie in de pan. Schil de aardappelen. Leg deze erbovenop en doe er kokend water bij. Kook deze samen tot ze gaar zijn. Kruimige aardappelen zijn vaak in 15 tot 20 minuten gekookt. Hoe kleinere stukken, hoe sneller ze gaar zijn. Prik dus met een vork om te checken.
  2. Rookworst erbij? Doe deze de laatste 10 minuten ook in de pan om alles samen te garen. Vaak kan je hem gewoon in de verpakking laten. Lees goed de instructies waardoor je zeker bent van de bereiding.
  3. Haal de rookworst uit de pan en laat deze (uit de verpakking) even ‘uitstomen’. Zo is hij dadelijk meteen gemakkelijk op te eten.
  4. Doe de boter in de pan en stamp alles samen fijn. Breng op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Wil je de stamppot iets smeuïger? Doe er dan wat room of melk bij.
  5. De stamppot is klaar! Genieten maar.

Eet smakelijk! Laat ons zeker weten wat je van dit gerecht vond. Dit vinden we altijd leuk, tot de volgende keer?