High Flyers Terriers
Recreation / Pets

Taalachterstanden

De Nederlandse taal is ontzettend lastig. Zo’n beetje elke leraar die niet alleen maar kinderen met een Nederlandse achtergrond lesgeeft, zal betamen dat het inderdaad het vak is waarmee de meeste leerlingen last hebben. Dit komt omdat het thuis in veel gevallen niet wordt gesproken. Daarnaast wordt er ook steeds minder gelezen, vooral onder kinderen. Dit is jammer, want door lezen gaat je taalvaardigheid enorm omhoog. Ten slotte zijn er natuurlijk ook nog de invloeden van buitenaf. De jeugd luistert op zich wel Nederlandse muziek, maar de grammatica en vocabulaire die daarin gebruikt wordt, is lang niet altijd correct. Hierdoor leren ze de taal ook daar niet goed aan.

Taalfouten worden dus steeds vaker gemaakt. Ontzettend zonde, want dat zorgt voor problemen overal op school. Want ook voor sommige rekensommen zul je taal nodig hebben. En om een tekst die je op de middelbare school moet leren te begrijpen, moet  je toch echt de Nederlandse taal goed beheersen. En als deze mensen later gaan solliciteren en in de brief meerdere taalfouten maken, is de kans dat ze aangenomen worden toch ook wel een stuk minder groot. Want taalfouten als ‘achteruitrij camera’ of zelfs ‘achteruitrij cameras’ zijn tenenkrommend voor de vaak hoogopgeleide mensen die deze mensen moeten aannemen.

Maar wat kunnen we daar nu tegen te doen? Het begint bij kinderen aanmoedigen meer te lezen. Want door zinsconstructies vaak goed te zien, ga je het vanzelf ook zelf goed doen. Daarnaast moet de focus van het onderwijs ook nog meer komen te liggen op taal. Want dat is het allerbelangrijkste onderdeel van school. Als je de taal niet beheert, zul je de andere vakken ook niet goed kunnen beheersen. Want om een onderwerp te leren, moet je de bijbehorende tekst kunnen lezen, en dat wordt lastig als zowel je woordenschat als je tekstbegrip van het Nederlands niet erg sterk is.

https://www.achteruitrijcamerawinkel.nl