High Flyers Terriers
Recreation / Pets

Een hond kopen? Lees de tips en maak de juiste beslissing

 

Honden zijn al generaties lang populaire huisdieren en worden niet voor niets beschouwd als de beste vriend van de mens. Of het nu in de stad of op het platteland is, er worden steeds meer honden gevonden. Maar je moet de beslissing voor een hond niet te gemakkelijk nemen. Helaas is het vaak het geval dat frivool verworven dieren na verloop van tijd een last worden. En wie zou graag zijn hond weer willen wegdoen?

Hond kopen: Waar je op moet letten

Net als elk ander dier, moet je niet in een opwelling een hond kopen. In plaats daarvan moet elke potentiële hondenbezitter goed nadenken over de gevolgen en volledig geïnformeerd zijn. Het gaat niet alleen om het nemen van een beslissing voor of tegen een hond. Je moet ook overwegen welk ras het beste bij jou en de omstandigheden in je eigen omgeving past. Op hondenrassenpagina’s kun je meer informatie vinden over de verschillende hondenrassen. Na de keuze van een bepaald ras is de beslissing of het een puppy of een oudere hond moet zijn? Je moet ook beslissen waar je je hond gaat kopen. De hond heeft een adequate omgeving nodig die past bij zijn behoeften. En het beïnvloedt het dagelijks leven van de eigenaar meer dan je in eerste instantie zou denken.

De kosten van een hond

De eerste uitrusting van een hond hoeft niet erg kostenintensief te zijn. Manden, riemen en speelgoed zijn overal verkrijgbaar voor weinig geld. Als je de luxe uitrusting niet wilt kopen, is ongeveer €100-200 voldoende.

Ook de lopende maandelijkse kosten zoals de consumptie van hondenvoer en de kosten voor de hondenbelasting kunnen goed worden berekend. Ze zijn sterk afhankelijk van je woonplaats en het ras en dus ook van de grootte van je hond en verschillen dus aanzienlijk.

Rasverschillen bij de hond kunnen leiden tot enorme verschillen in de grootte van de hond

Of het nu gaat om kleine of grote honden, oud of jong, honden kunnen vrij duur zijn. Omdat de kosten voor de dierenarts vaak niet in aanmerking worden genomen. Als de kosten voor vaccinaties en routinematige onderzoeken nog steeds relatief beheersbaar zijn, kan het in geval van ziekte of letsel erg duur worden. Er moet dus voor worden gezorgd dat er een relatief grote financiële buffer is. Er kan veel gebeuren, vooral buitenshuis, en je of je hond hoeft daar niet eens verantwoordelijk voor te zijn: een losgelaten hond die je eigen hond aanvalt, iets wat de hond per ongeluk eet, of een onzorgvuldige fietser kan snel een bezoek aan de dierenarts op gang brengen. Dit kan niet worden gepland en afhankelijk van het soort letsel kan een noodzakelijke operatie zeer kostbaar zijn. Om financiële knelpunten te voorkomen is het een goed idee om vooraf de juiste hondenverzekering af te sluiten.