High Flyers Terriers
Recreation / Pets

Petten, hoeden en mutsen

De woorden petten, hoeden en mutsen komen in best wel veel Nederlandse spreekwoorden voor. Deze woorden worden dan verwerkt in het Nederlandse gezegde of het Nederlandse spreekwoord. En die gezegde of spreekwoorden komen terug in ons dagelijks leven. Maar welke hebben we eigenlijk allemaal? Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje, mét uitleg van het spreekwoord of gezegde betekent.

 

Gezegdes en spreekwoorden met het woord pet

De eerste is heel bekend en dat is natuurlijk ‘petje af’, wat je gebruikt wanneer je onder de indruk bent van wat iemand voor elkaar heeft gekregen. We gaan verder met er ‘geen hoge pet van op hebben van’ betekent dat je ergens geen hoge verwachtingen van hebt. Je ook de uitdrukking ‘er met de pet naar gooien’ gebruiken, wat eigenlijk gewoon betekent dat iemand ergens totaal niet zijn of haar best voor doet. Dan heb je ook nog ‘dat gaat mijn pet te boven’ wat betekent dat je iets niet begrijpt of kunt plaatsen. Eigenlijk heeft het spreekwoord ‘er met zijn pet niet bij kunnen’ dezelfde betekenis, dat je het gewoon niet snapt. En ken je het gezegde ‘huilen met de pet op’ al? Dat betekent dat iets een grote teleurstelling is of dat het helemaal niks voorstelt. Zo denk je toch even anders over je Trucker pet toch?

 

Gezegdes en spreekwoorden met het woord hoed

Dan gaan we verder met de uitdrukkingen over hoeden! Zo kun je iets ‘uit de hoge hoed toveren’. Maar ook ‘onder één hoedje spelen’, ‘van de hoed en de rand weten’ en natuurlijk ‘je een hoedje schrikken’. Veel spreekwoorden gebruiken dus het woord hoed in de zin.

 

Gezegdes en spreekwoorden met het woord muts

Het enige wat we voor dit woord konden vinden was de uitdrukking van ‘wat een muts’ oftewel wat een dombo of sukkel.

https://www.snapbacks.nl/